Zpět na přehled
a-deamidovaný gliadin IgA, IgG
GLIA A, GLIA G
Parametry metody
Princip
ELISA
Materiál
sérum
Stabilita
7 dnů při 2-8 °C, nad 7 dní zmraženo 1 měsíc při teplotě -20°C
Jednotky
Index pozitivity (IP)
Referenční meze
0 - 0,9 (IP)
Zdroj referenčních mezí
příbalový leták
Doba odezvy
do 10 dnů
Klinické informace
Gliadin je složka glutenu (lepku). Protilátky proti gliadinu jsou přítomny u gluténové enteropatie (celiakální sprue), jejich vyšetření ve třídě IgG a IgA má pro toto onemocnění diagnostický význam. Zvýšené hladiny AGA bývají nalézány také u dermatitis herpetiformis Duhring a některých enteropatií. Protilátky ve třídě IgA jsou nejvhodnější pro screening (sensitivita 90%, specifita 80%) a rovněž pro monitorování dodržování bezlepkové diety.
Test obsahuje deamidovaný gliadin, čímž je zajištěna větší senzitivita a specifita vyšetření.
Interpretace
negativní <0,9 IP
hraniční 0,9-1,1 IP
pozitivní > 1,1 IP