Triacylglyceroly (TAG)
Parametry metody
Fotometrie
Sérum: 7 dní při 2-8 °C
Sérum | ||||
Věk | ||||
0 - 6T | 0,78 - 1,80 mmol/L | |||
6T - 1R | 0,88 - 2,22 mmol/L | |||
1 - 15R | 1,18 - 1,64 mmol/L | |||
15 - 150R | 0,45 - 1,70 mmol/L |
Triacylglyceroly jsou glyceridy ve kterých je glycerol esterifikován volnými mastnými kyselinami. Triacylglyceroly sehrávají důležitou roli v metabolismu jako zdroj energie. Nejsou součásti biologických membrán. V metabolismu je z nich produkováno více energie než při metabolismu cukrů a proteinů (9 kcal/1g).
Získávají se endogenní cestou – syntetizují se převážně v játrech, tukové tkáni a v tenkém střevě a exogenní cestou - z potravy, po resorpci v tenkém střevě se štěpí na glycerol a masné kyseliny (lipolýza). Glycerol a mastné kyseliny se dostávají do krevní cirkulace, kde dochází k resyntéze triacylglycerolů. Triacylglyceroly (endogenní i exogenní) jsou v krevní cirkulaci transportovány ve formě lipoproteinů.
↓ bez klinického významu
↑ DM I.typu, hepatopatie, nefropatie, hypothyreóza, nadprodukce katecholaminů, familiární kombinovaná hyperlipemie, hypertriacylglycerolemie