Zpět na přehled
Yersinia sp. IgA, IgG
YER A, YER G
Parametry metody
Princip
ELISA
Materiál
sérum
Stabilita
5 dnů při 2-8 °C, nad 5 dní zmraženo 1 měsíc při teplotě -20°C
Jednotky
U/ml
Referenční meze
0-20 U/ml
Zdroj referenčních mezí
příbalový leták
Doba odezvy
do 10 dnů
Klinické informace
Yersinia enterocolitica je patogenní bakterie, původce alimentárních onemocnění. Člověk se nejčastěji infikuje kontaminovanou potravou (maso, mléko, voda, zelenina..). Inkubační doba je 1 až 14 dnů. Infekce se projevuje horečkou, průjmy, zvracením, bolestmi břicha, krvavou stolicí. Postinfekční komplikace se mohou projevit jako artritida, erythema nodosum, Reiterův syndrom. Pacienti s pozitivním HLA B27 mají větší predispozice k revmatickým projevům. Protilátky IgA jsou detekovatelné za 10-14 dní po infekci. Mohou přetrvávat dlouhodobě. Protilátky IgG perzistují roky po infekci.
Interpretace
negativní < 20 U/ml
hraniční 20 - 25 U/ml
pozitivní > 25 U/ml